Η πόλη της Κέρκυρας (άποψη της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας) Από Domènec Leal – Fuente Propia., Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3633846

Η Πόλη της Κέρκυρας είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού στα ανατολικά παράλια και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 104000 κατοίκους.

Η πόλη της Κέρκυρας ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους τον 8ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή Κανόνι. Η αρχαία πόλη της Κέρκυρας συμμετείχε στην Ναυμαχία των Σύβοτων (433 π.Χ.) μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων. Η ναυμαχία αυτή στην οποία η Κέρκυρα είχε την υποστήριξη των Αθηναίων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα του Πελοποννησιακού πολέμου. Αναφορές από τον Θουκυδίδη κατατάσσουν την Κέρκυρα στις τρεις κορυφαίες ναυτικές δυνάμεις στην Ελλάδα μαζί με την Αθήνα και την Κόρινθο.

Στο νησί κατασκευάστηκαν κάστρα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αλλά και από τη Δημοκρατία της Βενετίας. Τα κάστρα αυτά συνέβαλαν στην αποτελεσματική άμυνα του νησιού από πειρατές αλλά και από τους Οθωμανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κέρκυρα κατατάσσεται στα μέρη που δε γνώρισαν Οθωμανικό ζυγό.

Η πόλη ήταν υπό Βενετική κατοχή έως το 1797 όταν και καταλύθηκε η Δημοκρατία της Βενετίας από τον Ναπολέοντα τον Α’.

Στη συνέχεια και επί επτά έτη αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Επτανήσου πολιτείας.

Κατά την περίοδο 1807 έως 1814 ήταν υπό Γαλλική κυριαρχία ενώ έως το 1864 υπό Αγγλική.

Σήμερα η 21η Μαϊου (του 1864) εορτάζεται ως ημέρα κατά την οποία η Κέρκυρα ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος. Έκτοτε διάνυσε μια περίοδο παρακμής έως το 1950 οπότε και ακολούθησε μία περίοδος εξαιρετικής τουριστικής ανάπτυξης.

Η παλιά πόλη της Κέρκυρας ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Unesco 2007).

Αναλυτικά για την Ιστορία της Κέρκυρας εδώ.

Περισσότερα στο blog μας.

elΕλληνικά
Μετάβαση στο περιεχόμενο